Φωνητικό Συγκρότημα «ΜΕΛΩΔΙΑ»

Ο Πνευματικός Όμιλος Λεμεσού Κύπρου ιδρύθηκε το 1961 και διατηρεί μέχρι σήμερα Μουσικό, Λογοτεχνικό, Εικαστικό και Θεατρικό Τμήμα. Σημερινή Πρόεδρος είναι η Μαρία Γιατρού, η οποία είναι και η Νομική Σύμβουλος του Ομίλου.
Το Φωνητικό Συγκρότημα «Μελωδία» του Ομίλου ιδρύθηκε το 1987 με πρωτοβουλία της φιλολόγου και μουσικού Βιολέτας Κακομανώλη που είναι και η μόνιμη μαέστρος της. Η «Μελωδία» μαζί με την «Παιδική χορωδία» του Ομίλου, που ιδρύθηκε 10 χρόνια πριν, στάθηκαν ένα ισχυρό φυτώριο της μουσικής, της ποίησης και γενικότερα του πολιτισμού σ’ ολόκληρη την Κύπρο. Οι περισσότερες συναυλίες, ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή του 1974, είχαν ως επίκεντρο το Εθνικό μας Πρόβλημα και τη διεθνοποίησή του, καθώς και τη διάδοση της κουλτούρας της Κύπρου.
Πήρε μέρος σε πλήθος εκδηλώσεων και συναυλιών στην Κύπρο και το εξωτερικό που οργάνωσε τόσο ο Πνευματικός Όμιλος όσο και άλλοι φορείς, όπως Δήμοι, Πρεσβείες, Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, η Πρεσβεία, το Σπίτι Της Κύπρου στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δήμοι πόλεων της Κύπρου, της Ελλάδας, Μάλτας, Στοκχόλμης Σουηδίας και αλλού.
Το 1994 μαζί με την Παιδική Χορωδία του Ομίλου παρουσίασαν ως οι πρώτες χορωδίες της Κύπρου ατομικό πρόγραμμα στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα με το έργο «Ρίμες αγάπης μέσα από το τραγούδι και το χορό» μετά από πρόσκληση του αείμνηστου μουσουργού Στέφανου Βασιλειάδη.
Το 2001 Η «Μελωδία» ήταν η πρώτη Κυπριακή Χορωδία που εμφανίστηκε στην Αίθουσα Τελετών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Θέμα τη «Μελοποιημένη Ποίηση» στα Πλαίσια του ΙΑ΄ Φιλολογικού Σεμιναρίου Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου με Έργα της Κυπρίας Συνθέτριας Αναστασίας Guy με την οποία συνεργάζεται από το 1993.

ΣΤΟΧΟΙ

Κύριοι στόχοι του Φωνητικού Συγκροτήματος «ΜΕΛΩΔΙΑ» είναι:
  1. 1.Η διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
  2. Η διεθνοποίηση του Κυπριακού προβλήματος αναφορικά με το θέμα της εισβολής και κατοχής της μισής Κύπρου από τους Τούρκους από το 1994 μέχρι σήμερα.
  3. Η προβολή Κυπρίων ποιητών και συνθετών στην Κύπρο και το Εξωτερικό
  4. Η προβολή Κυπρίων και γενικά Ελλήνων ποιητών μέσα από το θέμα «Μελοποιημένη Ποίηση».
  5. Η καλλιέργεια του ήθους, της συνέπειας και της αυτοπειθαρχίας των μελών του και συνάμα η δημιουργία ατόμων που να ασχολούνται με τα κοινά και κυρίως με τα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ «ΜΕΛΩΔΙΑΣ»

1990 «Τραγουδάμε για τη UNICEF» σε συνεργασία με τη ΣΜΕΦ. πραγματοποιήθηκαν 5 συναυλίες σε 5 πόλεις της Κύπρου.
1992 «Νοσταλγία» παρουσίαση της πρώτης δισκογραφικής εργασίας σε συναυλίες στη Λεμεσό και Λευκωσία.
1993 «Ρίμες Αγάπης μέσα από το τραγούδι και το χορό» στα αρχαία θέατρα της Κύπρου.
1994 «Ρίμες Αγάπης μέσα από το τραγούδι και το χορό» στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα.
1995 «Ώρα καλή τζι΄ώρα χρυσή…» στο αρχαίο Θέατρο Κουρίου.
1996 «Ώρα καλή τζι΄ώρα χρυσή…» στο αρχαίο Θέατρο Κουρίου. [Επανάληψη]
1997 «Ορθόδοξη Συμφωνική Λειτουργία « Missa Greca» σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Χορωδία της Nis και τη χορωδία της ΠΑΣΥΔΗ και με μαέστρο τον συνθέτη Δημήτρη Παπαποστόλου.
1999 Πέντε συναυλίες στη Μάλτα σε καθεδρικούς ναούς και μια στο αμφιθέατρο MDINA με τους σολίστες της όπερας της Μάλτας.
1999 «Της Κύπρος:Ήχος-Λόγος-Χρώμα» στην Αίθουσα Τελετών του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.
1999 Η «Μελωδία» έψαλλε στη Θεία Λειτουργία για την Κύπρο και τους αγνοουμένους στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, χοροστατούντος του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου.
2000 «Της Κύπρος, Ήχος-Λόγος-Χρώμα» στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Λεμεσού και εις μνήμην Σόλωνα Μιχαηλίδη.
2001 ΙΑ΄ Φιλολογικό Σεμινάριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με έργα της Αναστασίας Guy και με θέμα τη μελοποιημένη ποίηση.
2001 «Στο φως του φεγγαριού» στο αρχαίο θέατρο Κουρίου με εξολοκλήρου έργα της Αναστασίας Guy και στη συνέχεια στο 7ο Φεστιβάλ Σύμης..
2002 Συνάντηση Χορωδιών στη Λεμεσό με οργανωτή τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.
2002 «Στο φως του φεγγαριού» Α. Guy στο αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Κηποθέατρο Λεμεσού, στο Ναύπλιο και στην Ασίνη Αργολίδας.
2002 Η «Μελωδία» παίρνει μέρος στο Στ΄ Χορωδιακό Φεστιβάλ Κατερίνης που οργάνωσε η Δημοτική Χορωδία Κατερίνης.
2002 «Αιώνια Μέσα μας Χριστούγεννα» Χριστουγεννιάτικη βραδιά που οργάνωσε ο Πνευματικός Όμιλοςι με τη συμμετοχή τριών άλλων χορωδιακών σχημάτων από Κύπρο και Ελλάδα.
2002 Από το 2002 και μέχρι το 2016 τραγούδησε σε όλες τις εκθέσεις ζωγραφικής του Ελλαδίτη ζωγράφου Βασίλη Βαγιάννη που οργάνωσε ο Πνευματικός Όμιλος στην Κύπρο.
2002 Η «Μελωδία» τραγούδησε στο Παγκόσμιο Ιατρικό Συνέδριο στη Λεμεσό.
2003 «Θα σου κάνω μια κι απόψε σερενάτα» Χορωδιακή Συνάντηση με 5 χορωδιακά σχήματα από Κύπρο και Ελλάδα με οργανωτές τον Δήμο Λεμεσού και τον Πνευματικό Όμιλο Λεμεσού.
2003 «Στο Φως του φεγγαριού» A. Guy στον Κήπο των Μουσών του Αχιλλείου Κέρκυρας και στη συνέχεια στην Ηγουμενίτσα.
2003 «Στης θάλασσας τις ρίμες» σε συνεργασία με την ΟΕΛΜΕΚ για τα 40χρονά της και με κύριο σολίστ τον Παντελή Θαλασσινό στο Ριάλτο Λεμεσού, στο «Μαρκίδειο» Θέατρο Πάφου και στη Σχολή Τυφλών Λευκωσίας.
2003 «Στις θάλασσας τις ρίμες» στην Αίθουσα Τελετών του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών υπό την αιγίδα της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη που οργάνωσαν από κοινού τα εκπαιδευτικά σωματεία ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΜΕ.
2004 «Στις θάλασσας τις ρίμες στη Σύρο» στο θέατρο «Απόλλων» που οργάνωσε ο Δήμος Ερμούπολης στα πλαίσια της Ολυμπιάδας του 2004.
2004 «Ναυς εν πλω» της Αναστασίας Guy με την πλοήγηση του πλοίου «Κερύνεια-Ελευθερία» που οργάνωσε η «Παγκυκλαδική Αυτοδιοίκηση στην Ερμούπολη Σύρου στα πλαίσια της Ολυμπιάδας του 2004 και με τη σύμπραξη του βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη.
2004 «Ναυς εν πλω» της Α. Guy στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΙΓ΄ Σεμινάριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου σε συνεργασία με τη χορωδία του Δήμου Έγκωμης.
2004 «Ναυς εν πλω» στη Λεμεσό και Λευκωσία με τη συμμετοχή της χορωδίας του Δήμου Έγκωμης και μαέστρο τον Francis Guy.
2004 H «Μελωδία τραγουδά στην τάφρο Ντα Βίλλα έργα της Α. Guy με την αφορμή της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας και με μαέστρο τον Francis Guy.
2004 H «Μελωδία» τραγουδά στα εγκαίνια του Κυπριακού Οινομουσείου στην Ερήμη που τέλεσε ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
2005 ΙΔ’ Σεμινάριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το έργο της Α. Guy «Ο λυρικός και ερωτικός Ευαγόρας Παλληκαρίδης» σε σύμπραξη με τη χορωδία «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Πάφου.
2006 «Κύπρος της Αγάπης και του Ονείρου» στην αρχαία εκκλησία Santa Katarina Kirka στη Στοκχόλμη Σουηδίας σε συνεργασία με την Ανδρική Χορωδία της Αστυνομίας Στοκχόλμης.
2006 «Νεόφυτος ο έγκλειστος» Α. Guy στο Δήμο Λεμεσού και στα πλαίσια του ΙΕ’ Σεμιναρίου Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
2006 «Θα το πιεις ένα ποτήρι θα το πιείς…» Στη Γιορτή του Κρασιού σε σύμπραξη με την Ανδρική χορωδία Αστυνομίας Στοκχόλμης στο Κηποθέατρο Λεμεσού.
2006 «Μια μικρή νυχτερινή μουσική». Αφιέρωμα στον V.A.Mozart με τη συμμετοχή του Στέφανου Κορκολή.
2007 Αφιέρωμα στον ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη με έργα Α. Guy για τα 50 χρόνια από τη θυσία του στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας μαζί με άλλα 2 χορωδιακά σχήματα που οργάνωσε το ΣΙΜΑΕ.
2007 «Τραγούδια και καντάδες Δ. Σολωμού» στη Λεμεσό, Πάφo και Ζάκυνθο για το έτος Διονυσίου Σολωμού σε συνεργασία με τη χορωδία «Φανερωμένη» Ζακύνθου.
2007 Συναυλία στα πλαίσια της Γιορτής του Κρασιού και με τη συμμετοχή της χορωδίας «Φανερωμένη» Ζακύνθου στο Κηποθέατρο Λεμεσού.
2007 «Christmas all over the world» Με την ευκαιρία των εορτασμών των εικοσάχρονων της «Μελωδίας» και με κύριο σολίστ τον Άλεξ Παναγή.
2008 «Σαν Όνειρο Μαγευτικό!» αρχαίο θέατρο Κουρίου, 100 χρόνια Ελληνικής Οπερέτας με τη σύμπραξη μιας πλειάδας εξαίρετων σολίστ μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος βαρύτονος Τζων Μοδινό.
2008 «Σαν Όνειρο Μαγευτικό!» στο Κινηματοθέατρο «Τριανόν» στην Αθήνα.
2009 Αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη σε συνεργασία με τη Σχολή Πασκάλ Λεμεσού.
2009 «Ρεμπέτικη Ραψωδία» στο αρχαίο Θέατρο Κουρίου με τη σύμπραξη πολλών καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Λέκκας.
2009 «Σαν όνειρο Μαγευτικό!» στο Θέατρο «Άνετον» Θεσσαλονίκης.
2010 «Ρεμπέτικη Ραψωδία» στο αρχαίο Θέατρο Κουρίου [Επανάληψη].
2010 «50 Χρόνια Κύπρος της Αγάπης «Ριάλτο» Λεμεσού και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Αθηνών με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σύμπραξη πολλών μεγάλων καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και ο Βασίλης Λέκκας.
2011 «Με το λύχνο του άστρου» [Αφιέρωμα στο Οδ. Ελύτη, 100 χρόνια από τη γέννησή του] Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη Λεμεσού με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων και η Ρωξάνα Cetali-Μοδινού.
2011 «Με το λύχνο του άστρου» στην Αίθουσα Τελετών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα
2012 «Στα Ίχνη του Ανέμου» στο αμφιθέατρο «The Heritage» στη Λεμεσού
2012 Η «Μελωδία» τραγούδησε στην τελετή των 50χρονων του Πνευματικού Ομίλου.
2013 «Θα μπαίνεις σε λιμένας προτοειδωμένους» Αφιέρωμα στον Κ. Καβάφη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του σε συνεργασία με τη Σχολή Πασκάλ Λεμεσού.
2013 Η «Μελωδία» παίρνει μέρος στο Α’ Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Σύρου.
2013 «Ο μελοποιημένος Καβάφης» 100 χρόνια από τη γέννησή του με σολίστ τον τενόρο Μάριο Ανδρέου.
2014 «Ετούτη την ώρα ας γίνουμε ένα…» Συναυλία με διεθνές ρεπερτόριο στο Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» Λεμεσού.
2015 «Ταξιδιώτες του ονείρου!» ένα μουσικό ταξίδι στα έργα του Γιώργου Χατζηνάσιου στο Ριάλτο Λεμεσού και στο « Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα με την παρουσία και συμμετοχή του συνθέτη.
2017 «Οι Ασυμβίβαστοι» Βασίλης Μιχαηλίδης 100 χρόνια από τον θάνατό του και Νίκος Καζαντζάκης, 60 χρόνια από τον θάνατό του στο Ριάλτο Λεμεσού και Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.
2018 «Βασίλης Μιχαηλίδης ο Ερωτικός» με την αφορμή των εορτασμών των για τα 25χρονα του Συντονιστικού Πολιτιστικού Φορέα της Λεμεσού.
2019 «Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο» με τη σύμπραξη της χορωδίας του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και με αφιέρωμα στον μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη στη Λεμεσό στο Παττίχειο θέατρο και στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.
2021 «Ες Άχραντον Χρόνον» ποίηση και μουσική Αναστασίας Guy. 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Στο Παττίχειο Λεμεσού και
2022 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα με την σύμπραξη των χορωδιών «Ορφέας» Τρίπολης και Μουσικού Ομίλου Σπάρτης.
2023 «Σερενάτες και Καντάδες» στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.
2023 Η «Μελωδία» συμμετέχει στο χορωδιακό Φεστιβάλ «Artiva» Ναυπλίου.

Με τη «Μελωδία» συνεργάσθηκαν κατά καιρούς μεγάλα ονόματα της μουσικής και γνωστοί σολίστ από Κύπρο και Ελλάδα.