Πνευματικός Όμιλος Λεμεσού

pneumatikos-omilos-lemesou

Πνευματικός Όμιλος Λεμεσού (1961-2024) 63 χρόνια ανιδιοτελούς πολιτιστικής προσφοράς

Ο Πνευματικός Όμιλος Λεμεσού ιδρύθηκε το 1961 από πνευματικούς ανθρώπους της Κύπρου με στόχο τόσο την προώθηση της πνευματικής ζωής της πόλης και γενικότερα της Κύπρου όσο και τη στενή πνευματική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Πρώτος Πρόεδρος εξελέγη ο εκπαιδευτικός, επιθεωρητής και συγγραφέας Κώστας Πιλαβάκης.

Πρόεδροι του Ομίλου διετέλεσαν άνθρωποι των γραμμάτων, των επιστημών και της διανόησης, όπως ο εκπαιδευτικός Άνθιμος Παπαδόπουλος, ο εκπαιδευτικός, επιθεωρητής και λογοτέχνης Ανδρέας Παστελλάς, ο χημικός Κωστάκης Ελευθεριάδης, ο εκπαιδευτικός και λογοτέχνης Γιάγκος Βαρνάβας, οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Λαμπριανίδης και Ιορδάνης Σοφοκλέους, ο νομικός Ηρακλής Δημοσθένους, ο ιατρός Δρ Νίκος Κατωδρύτης και η σημερινή Πρόεδρος νομικός Μαρία Γιατρού. Σταδιακά ο Όμιλος ανακήρυξε επίτιμους Προέδρους τους Κώστα Πιλαβάκη , Κυριάκο Χατζηιωάννου, Ανδρέα Παστελλά και Δρ. Νίκο Κατωδρύτη. Αξιόλογα καταξιωμένα μέλη των κατά καιρούς Διοικητικών Συμβουλίων τα οποία συνέβαλαν στην εδραίωση του Ομίλου ως σημαντικού πολιτιστικού φορέα.

Ο Πνευματικός Όμιλος Λεμεσού αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού, το οποίο ιδρύθηκε το 1992 με στόχο μεταξύ άλλων την πολιτιστική αναβάθμιση και ανάπτυξη της πόλης και επαρχίας Λεμεσού και του τόπου γενικότερα.

Κατά την εξηντατριάχρονη πορεία του παρουσίασε έντονη δραστηριότητα στους τομείς της λογοτεχνίας, της μουσικής και των εικαστικών. Με πρωτεργάτη την Καλλιτεχνική του Διευθύντρια, εκπαιδευτικό και μουσικό, Βιολέτα Κακομανώλη έχει παρουσιάσει το έργο πληθώρας ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών από τη Κύπρο και την Ελλάδα ενώ προσφέρει μέσω των τμημάτων του έργο υποδομής, ενθαρρύνοντας και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς, λογοτέχνες, ζωγράφους συνθέτες και τραγουδιστές.

Σήμερα ο Πνευματικός Όμιλος διατηρεί:

  • Μουσικό Τμήμα με δυο χορωδιακά σχήματα.
  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ που ιδρύθηκε το 1977 κατόπιν πρωτοβουλίας της Βιολέτας Κακομανώλη, ως η πρώτη παιδική χορωδία Ομίλων της Κύπρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους κόλπους της Παιδικής Χορωδίας έχουν περάσει μέχρι σήμερα πέραν των 2000 παιδιών, γεγονός που καταδεικνύει την κοινωνική προσφορά του Ομίλου. Μετά από αδράνεια κάποιων ετών η
  • Παιδική Χορωδία του Ομίλου επαναδραστηριοποιήθηκε το 2023 με μαέστρο τον Παναγιώτη Φωτίου.
  • Το Φωνητικό Συγκρότημα «ΜΕΛΩΔΙΑ» που ιδρύθηκε το 1987 επίσης με πρωτοβουλία της Βιολέτας Κακομανώλη, η οποία είναι και η μόνιμη μαέστρος.
  • Λογοτεχνικό Τμήμα που ιδρύθηκε το 1961 και επαναδραστηριοποιήθηκε το 1995. Σήμερα υπεύθυνη είναι η λογοτέχνις και φιλόλογος Ιουλία Βασιλέα-Παχνιώτου
  • Εικαστικό Τμήμα που δραστηριοποιείται από το 1992.
  • Επιπλέον ο Όμιλος διατηρεί στο χώρο του οικήματός του «ΤΟ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΜΕΛΩΔΙΑΣ» ως πολιτιστικό χώρο, ο οποίος λειτούργησε το  2015 με πρωτοβουλία των Βιολέτας Κακομανώλη, Δρ. Νίκου Κατωδρύτη, Δρ. Γιώργου Χριστοφόρου και της νυν Πρόεδρου Νομικού Μαρίας Γιατρού και συνεχίζει με σημερινό παρουσιαστή τον πρώην γυμνασιάρχη και φιλόλογο Κυριάκο Μπαρρή.

Τα φωνητικά σύνολα με εμφανίσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και στο εξωτερικό τυγχάνουν κολακευτικών σχολίων, αποτελούν δε άριστους πρεσβευτές της Κύπρου. Η εμφάνιση του Φωνητικού Συγκροτήματος «ΜΕΛΩΔΙΑ» σε χώρους όπως το αρχαίο Θέατρο Ηρώδειο, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, τον καθεδρικό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, την Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, το Αρχαίο Θέατρο Κουρείου, την ιστορική εκκλησία Santa Katarina Circa στη Σουηδία, καθώς επίσης σε Σύρο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ναύπλιο, αρχαία Ασίνη, Σύμη κ.ά. αποτελούν ορόσημα στην μακρόχρονή του πορεία.

Επιπλέον ο Όμιλος έχει να επιδείξει σημαντική δισκογραφική δουλειά και αξιόλογες συνεργασίες με καταξιωμένους Ελλαδίτες και Κύπριους καλλιτέχνες όπως τους Στέφανο Κορκολή, Παντελή Θαλασσινό, Βασίλη Λέκκα, Αναστασία Guy, Κώστα Κακογιάννη κ.α. Κατά καιρούς λογοτεχνικές συνεργασίες όπως με τον, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Διομήδη Μαρκουλή και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Φώτη Δημητρακόπουλο, αλλά και τον επίσης πανεπιστημιακό Μίμη Σοφοκλέους κ.ά. που έχουν αφήσει άριστες εντυπώσεις.

Με κύριο χρηματοδότη τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και σημαντικούς οικονομικούς αιμοδότες τον Δήμο Λεμεσού, τον ΟΠΑΠ Κύπρου, τον Επίσκοπο Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο, όπως και ιδιωτικούς φορείς και με τη στήριξη των μελών και των φίλων του ο Πνευματικός Όμιλος Λεμεσού συνεχίζει μετά από 63 καταξιωμένα χρόνια δραστηριότητας με στόχο τη συνέχιση της πολιτιστικής και κοινωνικής του προσφοράς.

Δρ Νίκος Κατωδρύτης
Πρώην Πρόεδρος και νυν
Επίτιμος Πρόεδρος
2024